• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Campings in Nordland (Noord), Lofoten en Vesteralen

Campings in Nordland (Noord), Lofoten en Vesteralen

Campings in Nordland (Noord), Lofoten en Vesteralen: Veelzijdig genieten

De provincie Nordland ligt op de poolcirkel en beslaat een groot deel van Noord-Noorwegen. De uitgestrekte regio leent zich bij uitstek voor een afwisselende vakantie. Vanaf de campings in Nordland Noord zijn prachtige natuurwandelingen te maken, maar ook uitstapjes naar pittoreske plaatsjes en interessante bezienswaardigheden. En vanzelfsprekend mag een bezoek aan de eilandengroepen Lofoten en Vesteralen evenmin ontbreken. Lees meer

 

Bodø, toegangspoort tot de poolcirkel

De hoofdstad van Nordland is Bodø, dat met zo’n 52.000 inwoners tevens een van de grootste steden van Noord-Noorwegen is. De op een schiereiland gebouwde universiteitsstad bevindt zich net boven de poolcirkel en ligt ingeklemd tussen de zee en steile bergen. Interessante musea zijn het Luchtvaartmuseum en het Saltenmuseum. Dit laatste museum is gewijd aan de regionale geschiedenis, de Sami-cultuur en de visserij. Het schilderachtige Kjerringøy ligt 40 kilometer ten noorden van de stad en is populair vanwege zijn openluchtmuseum met negentiende-eeuwse huizen en handelsgebouwen.

Ontdek de noordelijke natuur

De natuur van Nordland is overweldigend en overal aanwezig. In de omgeving van Bodø en de campings in Nordland Noord zijn dan ook meerdere natuurparken. Nationaal Park Sjunkhatten ligt op een landtong aan de fjordenrijke kust en heeft gletsjers, grotten en bergen. Bossen zijn karakteristiek voor de reservaten Sundstraumlian, Børvatnet en Skånland, terwijl het natuurgebied Bliksvær bekendstaat om zijn vele vogelsoorten. In de fjorden, bergen en valleien van Nationaal Park Møysalen op het eiland Hinnøya beheersen valken en arenden het luchtruim. Langs de 450 kilometer lange kust van Nordland komen veel otters en zeehonden voor.

Lofoten en Vesteralen

Populaire eilandengroepen in het noorden van Nordland zijn de Lofoten en Vesteralen. Ruige bergen, verweerde kliffen en prachtige natuur bepalen het landschap. In Nationaal Park Lofotodden op de zuidpunt van het Lofoteneiland Moskenesøy komt dit alles op fotogenieke wijze samen. Wandelen, fietsen en bergbeklimmen zijn geliefde toeristische activiteiten, en zelfs surfen is mogelijk. Interessante plaatsjes zijn Svolvær en Reine. De archipel Vesteralen bevindt zich noordelijk van de Lofoten. De bergen zijn er wat minder spits, maar het landschap is net zo fraai. Vanaf de Vesteralen kunnen middels bootexcursies pot- en walvissen worden gespot. Bezoek ook meteen de plaatsjes Andenes, Sortland en Stokmarknes.

Warm poolklimaat en zonnige zomernachten

De ligging rond de poolcirkel heeft uiteraard invloed op het weer. Toch is het op de campings in Nordland Noord minder koud dan in andere delen van de wereld op deze breedtegraad. De oceaan voert namelijk een warme golfstroom langs de kust. Daardoor kan het in de zomer toch tien tot vijftien graden Celsius worden. Door de vaak metersdiepe sneeuw hebben de bergen evengoed langer te maken met winterse kou. Een bekend fenomeen in gebieden rond de polen is de middernachtzon. In het noorden van Nordland gaat de zon niet onder van eind mei tot half juli. Doordat het moment tussen zonsondergang en zonsopkomst maar kort duurt wordt het in de weken daaromheen ook nauwelijks donker.