• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Royal Palace
Operahuset
Akershus Festning

Oslo: de groene hoofdstad van Europa (2019)

Wist u dat Oslo in 2019 DE groene hoofdstad van Europa was?

Met bijna 700.000 inwoners is Oslo de grootste stad van Noorwegen, prachtig gelegen aan het Oslofjord. Dit aantal verdubbelt nog eens als je de inwoners van de aangrenzende steden in de agglomeratie Oslo meetelt. Ondanks haar omvang is het stadscentrum van Oslo zeer compact en zijn de vele attracties per voet goed bereikbaar. Tip: breng een bezoekje aan het Oslo Visitor Center voor de vele wandel- en fietsroutes door de stad. Bij het Oslo Visitor Center is ook de Oslo Pass verkrijgbaar, waarmee je niet alleen gratis met het openbaar vervoer in Oslo kunt reizen, maar ook toegang hebt tot meer dan 30 verschillende musea in de stad. Vanwege de bestrijding van vervuiling en de inzet voor het behoud van de natuurgebieden in en rond de stad werd Oslo uitgeroepen tot DE groene hoofdstad van Europa.

Bezoek Oslo

Om alle attracties in Oslo te bezoeken heb je minstens een paar dagen nodig. Plan daarom van te voren wat je wilt bezoeken. Je kunt ook een wandeling maken langs de vele attracties en de dagen erna plannen om een aantal daarvan te bezoeken. Een aantal kanshebbers: het Vigelandpark, het Vikingskipshuset, het Radhuset, de Stortinget, het prachtige Koninklijke Paleis Slottet, het moderne Opera gebouw en de vesting Akershus in de haven van Oslo.

Vigelandpark en Vikingskipshuset

Het Vigelandpark (gratis te bezoeken) herbergt diverse bronzen en stenen beelden van mensfiguren waaronder “het boze jongetje”. Zeer de moeite waard om even te bezoeken. Bij de ingang van het park vind je het Vigelandmuseum. In het Vikingskipshuset (Vikingschipmuseum) vind je een aantal prachtige vikingschepen: het Gokstadschip, het Osebergschip en het Tuneschip. Hier ervaar je de geschiedenis van Noorwegen van dichtbij.

Radhuset, Stortinget en Slottet

Via de gezellige straat Karl Johans Gate:

kom je o.a. langs het Radhuset (het gemeentehuis is – van buiten – niet 1 van de mooiste gebouwen van Oslo, maar wel heel kenmerkend voor de stad en herbergt bovendien vele schilderijen, muurschilderingen en kunstwerken), het Noorse parlementsgebouw Stortinget bij het indrukwekkende Slottet, het Koninklijke Paleis in Oslo. Het paleis ligt in een enorm park (Slottsparken, maar liefst 22ha. groot) waar je heerlijke wandelingen kunt maken. Het Slottet werd in de 1e helft van de 19e eeuw gebouwd voor de Zweeds-Noorse Koning Karl III Johan, maar ook nu nog zetelt hier de koning van Noorwegen: Koning Harald V. In de zomer zijn veel vertrekken in het Koninklijk Paleis middels een rondleiding te bezoeken.

Opera gebouw en Akershus Festning in de haven van Oslo

Het moderne Oslo Opera House (“Operahuset”) ligt op een geweldige plek op de oever van het Oslofjord. Het werd voltooid in 2008 en herbergt het Nationaal Noors Opera en Ballet. Bij de bouw wilde men een natuurlijke overgang tussen het water en de stad creëren. Het resultaat lijkt “op een ijsberg die uit het water komt”. Bijzonder aan het gebouw is, dat je OP het marmeren dak kunt wandelen en kunt genieten van het prachtige uitzicht. Door het Operahuset worden vele concerten, openlucht theatervoorstellingen en andere evenementen georganiseerd. Akershus Festning is het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Noorwegen en is gelegen in de haven van Oslo. Deze 14e eeuwse vesting diende als fort voor het bewaken van de stad Oslo.

Bereikbaarheid en campings bij Oslo

Oslo is vanwege haar ligging aan het Oslofjord uiteraard prima per boot te bereiken, maar kent daarnaast ook prima trein-, bus- en metroverbindingen en is ook goed met de auto te bereiken. Het vliegveld van Oslo (Gardermoen) ligt ca. 50km. noordelijk van Oslo. In de omgeving van Oslo liggen o.a. de volgende campings: