• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
The Seven Sisters
The island Lofund close to Sandnessjoen and Nesna
The Svartisen Glacier

Kystriksveien: 1 van de mooiste kustwegen ter wereld

Staat DE mooiste Noorse kustweg - de Kystriksveien - ook op uw bucket-list?

De Kystriksveien - ook wel Nasjonal Turistveg Helgeland of Fv17 genoemd - is 1 van de mooiste kustroutes ter wereld en is maar liefst 650km. lang. De route loopt van Steinkjer (ca. 120km. ten noorden van Trondheim) langs de kust van de regio’s Trondelag en Nordland naar Bodo. Een prachtige route langs diverse attracties en met adembenemende vergezichten. Onderweg passeer je diverse eilanden en in totaal moet je 6x met de veerboot.

Het advies is om minimaal 5 dagen uit te trekken voor deze mooie route. Check de weersvoorspellingen (tip: www.pent.no) voordat je de Kystriksveien op rijdt, want bij mooi weer is de route zoveel mooier:

We raden aan de route van zuid naar noord te rijden (o.a. omdat je dan niet continue tegen de zon in kijkt). In Bodo kun je dan de veerboot naar de Lofoten nemen en bijvoorbeeld via de E6 weer richting Trondheim rijden. Meer info op: www.kystriksveien.no.

Torghatten, The Seven Sisters, de Svartisen gletsjer en de Saltstraumen.

De prachtige natuur en de heerlijke vergezichten langs de Kystriksveien zijn al een attractie op zich, maar daarnaast vind je bij Bronnoysund de Torghatten (“de berg met het gat”), The Seven Sisters (een groep bergen met toppen rond de 1.000 meter) bij Sandnessjoen, de Svartisen bij Halsa (de op 1 na grootste gletsjer van Noorwegen) en de Saltstraumen even ten zuiden van Bodo. De Saltstraumen is de grootste en krachtigste getijden-/maalstroom ter wereld. Elke 6 uur passeert hier maar liefst 400 miljoen m3 zeewater door een enge zeestraat. Zeer spectaculair!

6 Overtochten

Als u de route vanuit het zuiden start, breng dan even een bezoek aan Kystriksveien Reiseliv. Deze vindt u langs de E6 in Steinkjer (adres: Sjøfartsgata 2A). Hier is een gratis informatieboekje beschikbaar. Als het kantoor gesloten vindt u aan de buitenzijde van het gebouw een kast waar de boekjes in liggen.

In het boekje vind u ook de diverse overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden op de route, maar mocht u nog aanvullende informatie wensen, dan helpen ze u bij Kystriksveien Reiseliv graag verder. Meer info op: www.kystriksveien.no.

Ferry kortingskaart & Autopass tag

Wat zou het toch fijn zijn als je bij al deze overtochten en bijvoorbeeld ook de overtocht naar de Lofoten korting zou kunnen krijgen. Nou .. dat kan! Je hebt dan een Autopass tag nodig, welke je ook kunt gebruiken bij het betalen van de tol op de Noorse wegen. Daarnaast moet je een Autopass overeenkomst aan gaan. Zowel het aanvragen van deze tag, als het aangaan van de Autopass overeenkomst kan via deze website: www.autopassferje.no.

De korting bedraagt maar liefst 50%. Er is alleen 1 nadeel: je moet vooraf een minimaal tegoed storten van NOK 3.000. Met dit tegoed worden dan de overtochten afgerekend. Bij niet volledig verbruik is restitutie mogelijk. Per 1 augustus 2022 heeft de Noorse regering besloten om een groot aantal overtochten in Noorwegen gratis te maken. Op dit moment zijn o.a. de 2 langste overtochten (en veel overtochten naar de eilandjes) op de Kystriksveien gratis en vanaf 16 augustus 2023 hoef je ook voor de ferries Andalsvag - Horn en Agskardet - Foroy niet meer te betalen.

Overnachten op campings langs de Kystriksveien (van zuid naar noord):