• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Flam Aurlandsfjord
Flam cruiseships and station
Flamsbana

Flam: waar een klein dorp groot in kan zijn

Het steilste treintraject ter wereld, dagelijks arriverende cruiseschepen en een indrukwekkende omgeving, Flam heeft het allemaal.

Flam telt namelijk maar 500 bewoners en toch kent men over de gehele wereld het plaatsje Flam en de Flamsbanen, een van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld. Daarnaast ligt Flam in een adembenemende omgeving aan het einde van het Aurlandsfjord, een fjord wat aansluit op het Sognefjord. Met vele attracties in de naaste omgeving zoals het historische centrum van Laerdal met prachtige houten gebouwen, het indrukwekkende Naeroyfjord en het “geitendorpje” Undredal. Met al dit moois is het niet zo gek dat Flam circa 500.000 bezoekers per jaar trekt.

Flamsbanen (Flamsbana)

De Flamsbana is het steilste (normale) treintraject ter wereld en loopt van Flam naar het station van Myrdal waar je over kunt stappen op de trein naar Oslo of Bergen. Om je een idee te geven: Flam ligt direct aan het fjord, Myrdal ligt op bijna 900m. hoogte. Het traject is 20km. lang en het hellingspercentage is ongeveer 5.5%. Een retourtje in het hoogseizoen kost ongeveer NOK 600 (’19). Tip: als je de treinreis voor ’s morgens vroeg of ’s avonds reserveert, zijn niet alleen de prijzen lager maar is het ook veel rustiger!

Rallarvegen

Veel fietsliefhebbers zullen ongetwijfeld gehoord hebben van de Rallervegen, een van de meest populaire en mooiste fietsroutes door Noorwegen. De fietsroute is in totaal 82km. lang, maar kan bijvoorbeeld ook in gedeeltes worden gefietst. Zo zou je bijvoorbeeld met de Flamsbanen van Flam naar Myrdal kunnen gaan, daar fietsen huren en vervolgens met de fiets terug naar Flam. (ca. 20km.) Volg je de lange versie van 82km. dan word je beloond met prachtige vergezichten en een indrukwekkende natuur:

Cruiseschepen

Minstens zo spectaculair zijn de cruiseschepen welke in de haven van Flam aanmeren. Grote kans dat je er eentje ziet liggen. Want jaarlijks lopen er meer dan 100 cruiseschepen binnen. Veel van Flam zien de toeristen op de cruiseschepen overigens niet (behalve dan vanuit de trein). Veelal lopen ze direct richting de Flamsbana.

Wil je weten wanneer welk cruiseschip in de haven van Flam ligt: flam-norway-cruise-ship-schedule

Bereikbaarheid en campings in en nabij Flam

Flam ligt aan de E16 welke van Oslo naar Bergen loopt. Een route welke ook in de winter open is. Om dat te realiseren liggen er flink wat tunnels op deze route. Als je vanaf Oslo komt, krijg je bij Laerdal direct de grootste voor je kiezen: de 24.5km. lange Laerdaltunnel, de langste autotunnel ter wereld. Vervolgens een kleintje bij Flam, na Flam eentje van 6km., daarna de Gudvangen tunnel van 11.5km. en richting Voss en tussen Voss en Bergen krijg je nog flink wat tunnels voor de kiezen.

In en vlakbij Flam zijn een aantal leuke campings: