• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Campings in Oslo & Akershus

Campings in Oslo & Akershus

Campings in Oslo & Akershus: een verscheidenheid aan kunst, cultuur en historie in de Noorse hoofdstad

Deze schitterende campings bevinden zich in de provincies Oslo en Akershus, dichtbij Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Met circa 750.000 inwoners (2021) is dit ook de grootste stad van Noorwegen. Naast een verscheidenheid aan kunst, cultuur en historie herbergt de hoofdstad en zijn omliggende provincie in het zuidoosten van Noorwegen schitterende groene heuvels en bergen. Lees meer

 

Het statige Akershus Slott

Vanaf de campings in Oslo & Akershus is een dagtrip naar het Akershus Slott een aanrader. Het dertiende-eeuwse kasteel ligt in de haven van Oslo, bij Aker Brygge. Eerst werd het Akershus Slott gebruikt als middeleeuws kasteel en als koninklijk woonadres. In latere tijden, vanaf 1592, werd het gebouw een fort, volledig uitgerust met kanonnen. Dit moest ervoor zorgen dat indringers buiten de deur werden gehouden. Tussen 1637 en 1648 werd het Akershus Slott verbouwd tot renaissance kasteel. Momenteel is het gebouw een museum. Je vindt hier de mooiste vertrekken, het koninklijk mausoleum, een kerk en oude bouwmodellen van het kasteel.

Slottet, het Koninklijk Paleis van Oslo

Aan het einde van de Karl Johans gate in Oslo, in de buurt van het universiteitsgebouw, ligt het prachtige Slottet. Het Koninklijk Paleis behoort tot een van de belangrijkste gebouwen van Noorwegen en vormt een concreet symbool van het verloop van de Noorse geschiedenis sinds 1814. Het Slottet werd in de eerste helft van de negentiende eeuw gebouwd als Noorse verblijfplaats voor de Zweeds-Noorse koning Karl III (Karl XIV Johan van Zweden). Momenteel doet het dienst als woning van de huidige Koning van Noorwegen. Het Koninklijk Paleis is ontworpen door de Deense architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. Het massieve gebouw ligt op een heuvel met de naam Bellevue. Het paleis is daarnaast in de neoklassieke stijl en is opvallend glad aan de buitenkant. In de zomer zijn er diverse rondleidingen langs de mooiste vertrekken in het Koninklijk Paleis, zoals de Raadzaal, Spiegelzaal, Family Dining Room, Kleine Ceremoniële Hall, Grote Zaal, Slotkapel en de Bird Kamer.

Ontdek de geschiedenis van de Vikingen in het Vikingschipmuseum

In de Scandinavische geschiedenis spelen de Vikingen een belangrijke rol. In Oslo zijn daarom verscheidene musea met restanten van de Noordse volkeren terug te vinden. Het Vikingschipmuseum is daarvan wellicht het bekendst. Het museum is een onderdeel van de universiteit van Oslo, en bevat onder andere het Gokstadschip en Osebergschip. Deze Vikingschepen zijn gevonden in grafheuvels op diverse plekken in Noorwegen en dateren uit de negende eeuw. Daarnaast zijn er verscheidene objecten tentoongesteld die bij de oude Vikingbegraafplaatsen zijn gevonden. Bezoek het museum en ervaar de geschiedenis van dit trotse volk van het noorden.

Heerlijk winkelen in de Karl Johans Gate

De hoofdstraat van Oslo is de Karl Johans Gate. Deze straat, vernoemd naar Koning Karl Johan, verbindt het treinstation met het Koninklijk Paleis. Tijdens een wandeling over deze straat passeer je het Noorse parlement (Stortinget) en de eeuwenoude Domkirke. Het oostelijke deel van de straat was onderdeel van de oorspronkelijke stad, die door koning Christiaan IV was ontworpen. Het westelijke deel is pas ontstaan na de bouw van het Koninklijk Paleis. Nadat het Noors parlementsgebouw was gebouwd werd de straat één geheel en vernoemd naar de Koning. De straat is de belangrijke winkelstraat van Oslo. Je vindt hier alle internationale winkelketens, maar ook gezellige authentieke Noorse boetiekjes.