• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Bryggen
Floibanen
Fisketorget

Bergen: prachtige stad aan de westkust

Bergen: de mooiste en grootste stad aan de Noorse westkust

Deze prachtige stad ligt ingeklemd door 7 bergen aan de westkust van Noorwegen. Vooral bekend vanwege de prachtige gekleurde houten gebouwen in de haven: Bryggen. In de omgeving van Bryggen vind je ook de vismarkt en een attractie welke je – bij mooi weer – zeker niet over mag slaan is een ritje met de Floibanen. Slenter door de stad, rust even uit in het kleurrijke park Byparken:

en geniet van het uitzicht op de omliggende bergen.

Bryggen

Deze voormalige handelshuizen vind je in de haven van Bergen en zijn bijna niet te missen omdat elk gebouw van kleur verschilt. De Bryggen – wat “de kade” betekent – zijn inmiddels opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vind er nu veel toeristenwinkels, restaurants en musea.

Vismarkt Bergen

De vismarkt van Bergen (Fisketorget) is elke dag geopend van 7.00 – 16.00 uur en in de zomermaanden zelfs tot 21.00 uur. Inmiddels wordt er niet alleen maar vis verkocht, maar ook bloemen, fruit, groente en souvenirs. Op internet zie je nog wel s dat er wordt gezegd “dat er geen Noorse visverkopers meer over zijn” maar dat er voornamelijk Spanjaarden, Italianen en Aziaten de vis aan de man proberen te brengen. Naar ik heb horen zeggen is de bezetting van viskraam afhankelijk van de grote cruiseschepen. Als er vanaf een cruiseschip ca. 3.000 Italianen op de kade worden gedropt is de bezetting …. Precies !

Floibanen

De Floibanen is de tandradbaan welke je naar de top van de berg Floyen (300m.) brengt. Alleen de rit naar boven – met onderweg nog 3 haltes – is vanwege de panoramaramen in de cabine al zeer de moeite waard. Maar eenmaal boven is het uitzicht over Bergen echt geweldig. Check wel van te voren de weersvoorspellingen, want bij slecht weer is het uitzicht zeer beperkt. Tip: neem een enkeltje naar boven en loop via het park weer terug richting de stad.

Bereikbaarheid en campings in en vlakbij Bergen

Met de auto is het centrum van Bergen goed te bereiken via de E39 en de E16. Bergen beschikt over een vliegveld, een treinstation en er zijn goede bus- en tramverbindingen. Maar je kunt Bergen ook via het water bereiken. Bijvoorbeeld met de veerboot vanaf Hirthals (DK) met Fjordline of met de Hurtigruten. Advies: overnacht je op 1 van de campings rond Bergen, neem dan de bus of tram richting het centrum. Een aantal leuke campings in en vlakbij Bergen: