• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no

Haugesund: Homeland of the Viking Kings

Wie aan Vikingen denkt, denkt aan Noorwegen. Maar wist je dat Haugesund de bakermat van de Vikingen is?

De omgeving van Haugesund is het gebied waar vroeger de Vikingen woonden en waar de Vikings Kings hun zetel hadden. In en rond de stad kun je de unieke Viking geschiedenis ervaren. Vooral Avaldsnes op het eiland Karmoy, het stenen kruis Krosshaugen iets ten noorden van Haugesund en de vuurtoren van Ryvarden waar een museum, café en kunstgalerie in gevestigd zijn het bezoeken waard. Maar het absolute hoogtepunt is het 4-daagse Vikingfestival wat in juni bij de Viking Farm bij Avaldsnes plaats vindt. Doel van dit festival is om de geschiedenis van de Vikingen te laten herleven.

Bezoek Haugesund

Haugesund is een jonge en bruisende stad met ca. 36.000 inwoners. Niet alleen een gezellige stad met een leuke winkelstraat (de Haraldsgata) en diverse restaurants bij de haven (tip: lunch bij Dattera til Lothe’s en diner bij Lothe’s), maar ook een stad met leuke parken als Byparken en Radhusplassen (tevens marktplaats) en het mooiste stadhuis van Noorwegen. Of maak een wandeling langs de kust naar Haraldshaugen, het nationale monument van Noorwegen.

Filmfestival en Sildajazz-festival

Haugesund is ook bekend vanwege het Noorse Internationale Filmfestival wat elk jaar in augustus gehouden wordt en vanwege het Sildajazz-festival wat elk jaar begin augustus georganiseerd wordt. Het “Sildajazzen” is 1 van de grootste jazzfestivals van Noorwegen en duurt 5 dagen. Elk jaar verwelkomt Haugesund bijna 400 jazzmuzikanten en 70 orkesten. Absoluut hoogtepunt: de Street Parade op zaterdag.

Langfoss waterval en wandelen op de eilanden Rovaer en Utsira

Volgens de CNN is de Langfoss waterval (op ca. 1.5 uur rijden van het centrum van Haugesund) 1 van de mooiste ter wereld. Het water valt in totaal ca. 600 meter naar beneden, zeer spectaculair. Je kunt de waterval (na een flinke klim) van bovenaf bekijken:

, maar de Langfoss is ook vanaf het water goed te zien. Tip: boek een fjordcruise over het Akrafjord. Je hebt dan niet alleen een mooi uitzicht op de Langfoss waterval, maar ook op de indrukwekkende omgeving. Ben je een wandelliefhebber: vanuit Haugesund zijn de dichtstbijzijnde eilanden Bakaroy en Risoy lopend te bereiken, maar bij wandelaars zijn vooral de eilanden Rovaer (met 110 bewoners en 1 auto) en Utsira (met ca. 200 bewoners) zeer populair.

Ligging tussen Bergen en Stavanger

De stad Haugesund ligt aan de (zuid)westkust van Noorwegen, mooi centraal tussen Stavanger (reistijd ca. 2 uur) en Bergen (reistijd ca. 3 uur). Ben je onderweg over de E39 – de kustweg welke van Kristiansand naar Trondheim loopt – dan moet je zeker even een stop maken in Haugesund.

Bereikbaarheid en campings in en rond Haugesund

Haugesund is per boot, bus en auto goed te bereiken en heeft bovendien een vliegveld, net buiten de stad. In en vlakbij Haugesund zijn een aantal leuke campings: