• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no

Trondheim: het grootste dorp van Noorwegen

Prachtige oude houten mooi gekleurde pakhuizen, de prachtige Nidaros Kathedraal en een gezellig centrum, go visit Trondheim!

Met bijna 200.000 inwoners is Trondheim na Oslo en Bergen de 3e grootste stad van Noorwegen. En toch voelt het niet als een grote stad. De stad is ruim opgezet en met het vele groen, de vele parken en waterpartijen heb je niet het idee dat je in een grote stad bent. Dit wordt versterkt door de sfeer die door de ca. 30.000 studenten wordt gecreëerd. Overigens: Trondheim was vroeger de hoofdstad van Noorwegen en heette toen Nidaros.

Bezoek Trondheim

De prachtige oude houten - mooi gekleurde - pakhuizen langs de rivier Nidelva zijn een geliefd foto object in Trondheim. Die foto kun je nemen vanaf de eveneens geliefde Gamle Bybro, de oude houten stadsbrug. Als je in Trondheim bent, moet je ook zeker even een kijkje nemen bij de Trampe Cyclocable in de wijk Bakklandet. Je zet je rechtervoet in een soort van geleidingssysteem die je op je fiets naar de top van de steile heuvel leidt. Zin in een terrasje of even wat eten in een fijn restaurant, dan is de wijk Nedre Elvehavn aan te bevelen.

Nidaros Kathedraal

DE grootste trekpleister van Trondheim is toch wel de enorme Nidaros Kathedraal (met plaats voor 1.800 kerkgangers), de meest noordelijke gotische kathedraal ter wereld. De bouw duurde maar liefst 230 jaar en werd voltooid in 1300. In de zomer zijn rondleidingen mogelijk. Tip: boek deze voor aankomst of direct bij aankomst in Trondheim, zodat je eerst de stad kunt verkennen en daarna een bezoek kunt brengen aan de Kathedraal. Vergeet ook vooral niet de 172 !! treden naar boven te nemen, want het uitzicht vanaf de top van de Nidaros Kathedraal is onvergetelijk.

Fort Kristiansten, Stiftsgarden en Munkholmen.

Fort Kristiansten is 1 van de populairste attracties van Trondheim en biedt de bezoeker niet alleen een kijkje in de historie van Trondheim, maar ook een spectaculair uitzicht over de stad. Wil je weten wanneer Fort Kristiansten geopend is? Kijk dan of de Noorse vlag er wappert. Te zien vanuit een groot gedeelte van de stad. Het grootste houten paleis van Scandinavië – Stiftsgarden – ligt midden in het centrum van Trondheim. In de zomer zijn rondleidingen mogelijk. Het voormalige fort en gevangenis Munkholmen ligt op een eilandje in het Trondheimfjord en doet tegenwoordig dienst als toeristische trekpleister. Geopend van mei – september.

Scheiding tussen Noord en Zuid Noorwegen

Trondheim ligt niet echt in het midden van Noorwegen, maar toch wordt Trondheim door velen gezien als de scheiding tussen Noord en Zuid Noorwegen. Naar het zuidelijkste punt van Noorwegen (Lindesnes) is het 900km. – naar het noordelijkste punt van Noorwegen (Noordkaap) is het ca. 1.600km. Misschien komt het omdat Noorwegen ten noorden van Trondheim op z’n smalst is?

Bereikbaarheid en campings bij Trondheim

Trondheim is per boot (o.a. de Hurtigruten), bus en auto goed te bereiken en heeft tevens een vliegveld, op een half uurtje rijden ten oosten van Trondheim. In de omgeving van Trondheim liggen o.a. de volgende campings: