• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Campings in Sor Trondelag

Campings in Sor Trondelag

Sor Trondelag wisselt veelzijdige natuur af met mooie stadjes

Sor Trondelag is een vroegere provincie in Noorwegen, die in het Noors Sør-Trøndelag heet. Tegenwoordig maakt het gebied deel uit van de grotere samengevoegde provincie Trøndelag. In Sor Trondelag gaat het zuiden van Noorwegen over in het smallere middenstuk van het land. De campings in Sor Trondelag zijn een perfecte uitvalsbasis om deze prachtige regio te verkennen.

Lees meer

 

Bezoek Trondheim

De grootste plaats in Sor Trondelag is Trondheim. Dit is de oude hoofdstad van Noorwegen en een van de grotere steden van het land. Trondheim is gelegen aan de Trondheimfjord, die een lengte van 130 kilometer heeft. De stad staat bekend om de Nidaroskathedraal. Deze in het oog springende kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de elfde eeuw en staat in het oude gedeelte van Trondheim. Andere bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse kasteelruïne Sverresborg, die tevens een openluchtmuseum is. Ook het voormalige gevangenis- en kloostereiland Munkholmen voor de kust van Trondheim is tegenwoordig een veelbezochte toeristische zomerattractie.

Andere interessante plaatsen

In Sor Trondelag liggen diverse kleinere plaatsjes die een bezoek waard zijn. Bijvoorbeeld Roros. Dit plaatsje is in de zeventiende eeuw speciaal gebouwd als mijnstadje. De omringende bergen waren namelijk rijk aan koper. Roros beschikt nog steeds over tientallen houten mijnwerkershuisjes en andere fraaie gebouwen uit de zeventiende en achttiende eeuw, zoals de Roroskerk. Het plaatsje Oppdal heeft de grootste populatie schapen in Noorwegen en is een populair skiresort. In de omgeving liggen ook diverse mooie natuurgebieden.

Natuurparken in Sor Trondelag

Een verblijf op de campings in Sor Trondelag leent zich uitstekend voor een bezoek aan een van de natuurreservaten in de omgeving. Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella bevindt zich op de grens van de provincies Trondelag, Oppland en Møre og Romsdal. Er leven onder meer adelaars en rendieren, en er zijn mooie wandelroutes. Het natuurpark Femundsmarka ligt vlakbij de Zweedse grens en beschikt over meren, woeste vlaktes en dennenbossen. Natuurreservaat Skarvan og Roltdalen bestaat grotendeels uit eeuwenoude sparren, en heeft een rijke vogelstand van steenarenden, giervalken en andere bijzondere soorten.

Het weer in Sor Trondelag

Door zijn uitgestrektheid heeft Sor Trondelag een afwisselend klimaat. De kuststad Trondheim kent een zeeklimaat, waardoor er veel kans is op neerslag. De maand waarin doorgaans de minste regen valt is mei. Door de invloed van de zee heeft de stad vrij stabiele temperaturen. Het weer in het hoger gelegen Oppdal laat meer extremen zien. Zelfs tijdens de nationale Noorse feestdag op 17 mei valt hier soms nog sneeuw.

Regionale keuken

In Sor Trondelag worden diverse regionale lekkernijen gemaakt. De officiële schotel is Sodd. In deze maaltijdsoep zijn schapen- of rundvlees en gehaktballen de belangrijkste ingrediënten. Aardappelen en wortelen maken het gerecht af. Een alcoholische drank die veel gedronken wordt in de provincie is Karsk. Rond de campings in Sor Trondelag bestaat deze specialiteit uit een combinatie van filterkoffie en wodka of zelf gebrouwen sterke drank.