• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Gamle Stavanger
Stavanger Havn
Preikestolen

Bezoek Stavanger en een wandeling naar de spectaculaire klif Preikestolen

Als je in de omgeving van Stavanger bent, moet je zeker de oude binnenstad bezoeken en een wandeling naar de Preikestolen maken

De binnenstad van Stavanger en de naaste omgeving van Stavanger zijn zeer fraai, met als absoluut hoogtepunt: een wandeling naar de spectaculaire klif Preikestolen. Niet voor niets is de Preikestolen door Lonely Planet uitgeroepen tot het mooiste uitzichtpunt ter wereld. Echt een must! Door de aanleg van de nieuwe 14.3km. lange onderzeetunnel “Ryfylketunnelen“ is de Preikestolen vanuit Stavanger een stuk eenvoudiger en sneller te bereiken. In Stavanger moet je zeker even een bezoek brengen aan de mooie Domkerk van Stavanger en de oude binnenstad van Stavanger: Gamle Stavanger.

Bezoek Stavanger

De mooie stad Stavanger ligt aan de westkust van Noorwegen en is met name bekend als “oliehoofdstad” van Europa. Stavanger is daarnaast een studentenstad waardoor er een bijzondere levendige sfeer in de stad hangt. Je vindt er dan ook veel uitgaansgelegenheden en gezellige terrasjes. Stavanger staat ook bekend als cultuurrijke stad. Er zijn niet alleen vele musea te vinden (waaronder het Stavanger Museum voor Beeldende Kunst), ook in de stad zelf vind je vele kunstobjecten. Absolute hoogtepunt is de oude binnenstad van Stavanger, Gamle Stavanger. Hier vind je de grootste verzameling houten woningen van Europa. Neem de tijd om even langs de maar liefst 170 oude - veelal witte- woningen te wandelen.

Prachtige stranden bij Stavanger

De kustlijn bij Stavanger is zeer fraai en biedt prachtige wandelmogelijkheden. Minder bekend is dat er in de naaste omgeving van Stavanger prachtige stranden liggen. Parelwitte stranden zoals Hellesto Beach (“Hellestøstranden”) waar jaarlijks een groot vliegerfestival gehouden wordt, Orre Beach (“Orrestranda”), het langste strand van Noorwegen en de stranden Sola Beach (“Solastranden”) en Bore Beach (“Borestranda”) welke zeer populair zijn bij surfers:

Deze stranden liggen allemaal in het gebied Jaeren en zijn gesitueerd op een totale kustlijn van maar liefst 70km. Echt een aanrader!

Wandeling naar de Preikestolen

De wandeling naar de spectaculaire klif Preikestolen (“de Preekstoel”) is 1 van de meest populaire wandelingen in Noorwegen. Vanaf de parkeerplaats ligt de Preikestolen op ongeveer 8km. en je doet er – heen en terug – ca. 4 uur over. Vanaf de klif heb je een adembenemend uitzicht op de prachtige omgeving, de omliggende bergen en het Lysefjord wat ca. 600 meter onder je ligt. Eenmaal bij de klif aangekomen kun je vanaf een iets hoger gelegen plek zeer fraaie foto’s maken. In de zomer – met name in juli – kan het er bij mooi weer zeer druk zijn. Het is daarom aan te raden de Preikestolen – indien mogelijk - buiten het hoogseizoen te bezoeken en de wandeling vroeg in de ochtend te beginnen.

Bereikbaarheid en campings in en rond Stavanger

Stavanger is per auto via de kustweg E39 prima te bereiken. Daarnaast beschikt de stad over een vliegveld en zijn er goede trein- en busverbindingen. In en rond Stavanger liggen een aantal leuke campings: