• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Hike to Trolltunga
View from Hanakamb mountain
Hike to Folgefonna glacier

Trolltunga, Hanakamb & Folgefonna National Park.

Als wandelaar heb je de Hardangervidda en misschien ook de Trolltunga al bezocht, maar ken je ook de wandeling naar de Hanakamb & Folgefonna?

De horizontaal uitstekende rots Trolltunga, de berg Hanakamb en de Folgefonna gletsjer liggen allemaal in de directe omgeving van het kleine stadje Odda. Direct gelegen aan het Sorfjord, een zijtak van het prachtige Hardangerfjord. De omgeving kenmerkt zich door indrukwekkende bergtoppen en enorme watervallen, maar ook door lieflijke hellingen met fruitbomen. Het maakt het gebied rond Odda zeer populair bij natuurliefhebbers, wandelaars en kampeerders in Noorwegen.

Trolltunga

De Trolltunga, oftewel “de tong van de Troll” is een horizontaal uitstekende rots op een hoogte van 1.180 meter. Zeer populair bij wandelaars, maar zeker niet eenvoudig. Over de wandeling (28km. - heen en terug) doe je in totaal iets van 10 – 12 uur en uiteraard is het zeker niet vlak. Goede conditie en goede uitrusting is een vereiste. Maar het is het zeker waard, want vanaf de Trolltunga heb je een adembenemend uitzicht over het Ringedalsvatnet (meer) en de omliggende bergen. Geweldig!

Hanakamb

Aan de westzijde van het Sorfjord tussen het kleine dorpje Nå en Odda kun je een mooie wandeling maken naar de berg Hanakamb. Minder spectaculair dan de wandeling naar de Trolltunga, maar zeker ook minder bekend en daardoor minder druk. De Hanakamb is een bergtop van 1.080 meter hoog en vanaf de top heb je een geweldig uitzicht op het Sorfjord, de Folgefonna gletsjer en de indrukwekkende omgeving. De wandeling kan ook met een gids gemaakt worden.

Folgefonna National Park

De Folgefonna gletsjer is de 3e grootste gletsjer van Noorwegen met een oppervlakte van maar liefst 207km2. Het Folgefonna National Park strekt zich uit van het zomerskigebied bij Jondal in het noorden tot de Blomstolskardbreen (uitloper) in het zuiden en herbergt diverse rivieren en meren waar je ook kunt kajakken. De wandeling naar de uitloper Buerbreen - aan de oostzijde van het Folgefonna National Park vlakbij Odda -is zeer populair. Hier zijn tevens begeleide gletsjertochten te boeken.

Ligging vlakbij het stadje Odda

Het kleine stadje Odda telt ca. 5.000 inwoners en ligt direct aan het Sorfjord, een zijtak van het Hardangerfjord. In het stadje vind je diverse winkels, restaurants en supermarkten, maar de vele attracties in de omgeving van Odda maken het stadje immens populair. Zo liggen de Trolltunga op 14km., de Buerbreengletsjer op 6km., de Hanakamb op 14km., de Latefossen (tweelingwaterval) op 7km. en de Dronningstien (Queens Trail) op 40km. afstand.

Bereikbaarheid en campings in de omgeving van Odda

Het kleine stadje Odda is vanuit het zuiden bereikbaar via Roldal of via Haugesund. Via de “15” rijd je noordwaarts richting Odda. Kom je vanaf Bergen dan kun je iets ten zuiden van Jondal de nieuwe tunnels richting Odda nemen. Kom je vanaf Voss, dan kun je de spectaculaire nieuwe Hardangerbrug richting Kinsarvik nemen en daarna zuidwaarts richting Odda rijden. In de naaste omgeving van Odda liggen een aantal leuke campings: