• mt-campingsnoorwegen.nl
  • mt-campingsnorway.com
  • mt-campingplatzenorwegen.de
  • mt-campingnorge.no
Skylift Loen
Via Ferrata Loen
Hike to mount Skala

Loen Skylift, Via Ferrata Loen en een wandeling naar de berg Skala

De Loen Skylift, Via Ferrata Loen en de berg Skala zijn in een paar jaar tijd uitgegroeid tot 1 van de populairste bestemmingen in Noorwegen

De Loen Skylift, de Via Ferrata Loen en de berg Skala liggen allemaal in de naaste omgeving van het kleine dorpje Loen, met slechts 600 inwoners. Loen ligt aan het begin van het prachtige Lodalen. Samen met het iets verderop gelegen Oldedalen, 1 van de mooiste dalen van Noorwegen. De berg Skala ligt er uiteraard al iets langer, maar toen in 2015 begonnen werd met de bouw van de Skylift Loen en 2 jaar daarna met de aanleg van de Via Ferrata Loen kon men niet bevroeden dat het zo populair zou worden.

Loen Skylift

De Loen Skylift werd in mei 2017 geopend door Queen Sonja of Norway en is sindsdien een populaire trekpleister. De 2 gondels Hugin en Munin brengen je in ca. 6 minuten van 0 naar een hoogte van maar liefst 1.011 meter. Het uitzicht vanaf de top van de berg Hoven is onbeschrijflijk mooi en 1 van de mooiste van heel Noorwegen. Bij helder weer kun je de berg Skala zien liggen, kijk je het prachtige Lodalen in, zie je ver beneden je het dorpje Loen liggen en heb je een wijds uitzicht over het Innvikfjord, een zijtak van het Nordfjord. De top van de berg Hoven is ook een prima uitgangspunt om prachtige wandelingen te maken. Zoals bijvoorbeeld richting de Staurinibba, de Skredfjellet en de Årheimsfjellet. Maar op de top kun je ook gewoon genieten van het uitzicht met een drankje op het terras van Hoven Restaurant.

Via Ferrata Loen

Via Ferrata Loen is met een lengte van 120 meter de langste Via Ferrata brug van Europa. Het ligt op een hoogte van 750 meter en is te bereiken via de Skylift Loen. Een gids is zeer aan te bevelen. Informeer even bij Loen Active in het centrum van Loen. De begeleide tocht (inclusief uitrusting) naar de Via Ferrata Loen kan eventueel gecombineerd worden met een lunch of diner in het Hoven Restaurant, eindpunt van de Skylift Loen.

Wandeling naar de berg Skala

In de omgeving van het Nordfjord vind je maar liefst 230 gemarkeerde wandelroutes, maar de wandeling naar de top van de berg Skala is wel 1 van de bekendste in Fjord Noorwegen. Op de top – op 1.848 meter ! – staat een ronde toren waar je eventueel de nacht kunt doorbrengen of een kopje koffie kunt zetten. Start van de wandeling naar de top van Skala bevindt zich op 300 meter van Tjugen Camping. Naar de top is het ongeveer uur 5 lopen / klimmen. Over de terugweg doe je gemiddeld 3 uur. Ook kortere wandelingen zijn mogelijk.

Ligging tussen Olden en Stryn

Het dorpje Loen ligt ca. 10km. ten zuiden van Stryn en 6km. ten noorden van Olden. Beide plaatsen liggen direct aan het Innvikfjord, een zijtak van het prachtige Nordfjord. In Olden meren regelmatig cruiseschepen aan. Niet zo gek natuurlijk met zoveel natuurschoon in de naaste omgeving.

Bereikbaarheid en campings in en rond Loen

Loen is over het water en per bus en auto goed te bereiken via de Fv60 welke van Stryn richting Byrkjelo loopt. Daar kruist de Fv60 met de E39. In een rond Loen liggen een aantal leuke campings:

 • Aanbevolen

  Campings in Vestland (Sogn og Fjordane) bij Olden, Stryn, Nordfjord

  Sande Camping Loen

  Werkelijk schitterend gelegen camping met zicht op watervallen, gletsjers en het helderblauwe Lovatnet (meer). Prima sanitair. Restaurant op de camping.

 • Aanbevolen

  Campings in Vestland (Sogn og Fjordane) bij Olden, Stryn, Nordfjord

  Lo-Vik Camping Loen

  Vanaf deze centraal in het centrum van Loen gelegen camping heb je een geweldig uitzicht op de prachtige omgeving. Maar ook de Loen Skylift en de Via Ferrata kun je vanaf de camping zien.

 • Aanbevolen

  Campings in Vestland (Sogn og Fjordane) bij Olden, Stryn, Nordfjord

  Tjugen Camping Loen

  Op een prachtige plek ligt deze goed verzorgde camping. Gesitueerd op verschillende terrassen waardoor je overal een heerlijk uitzicht hebt. Vriendelijke eigenaar.

 • Aanbevolen

  Campings in Vestland (Sogn og Fjordane) bij Olden, Stryn, Nordfjord

  Oldevatn Camping

  Gelegen in een werkelijk schitterende omgeving met gletsjers, watervallen, imponerende bergen en het prachtige heldere water van het Oldevatnet meer. Ligging vlakbij de Briksdalgletsjer.