• mt-campingsnoorwegen.nl
  • mt-campingsnorway.com
  • mt-campingplatzenorwegen.de
  • mt-campingnorge.no
Lofthus Camping Hardangerfjord
Gjeilo Camping close to Lom
Trollveggen Camping Andalsnes
Fagernes Camping

Kamperen Noorwegen

Kamperen in Noorwegen, is dat anders dan kamperen in de rest van Europa?

Staat Noorwegen op je bucketlist en heb je nu toch echt besloten om te gaan kamperen in Noorwegen? Maar weet je bijvoorbeeld niet wat de beste tijd is om naar Noorwegen af te reizen. En is het echt zo dat overnachten op een camping in Noorwegen zo duur is. Waar moet je aan denken als je met een hond gaat kamperen in Noorwegen en is het een goed idee om met de kids op vakantie naar Noorwegen te gaan. Wij geven je antwoord op al deze vragen en meer.

Mogelijkheden kamperen Noorwegen

De standaard van de campings in Noorwegen is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat steeds meer mensen gaan kamperen in Noorwegen. Veel kampeerders komen uit Nederland en Duitsland, maar de laatste jaren is er ook een enorme toename van Noren die in eigen land gaan kamperen.

Dit vraagt om een hogere kwaliteit van het sanitair, om een grotere diversiteit aan overnachtingsmogelijkheden en een betere structuur op de camping. Dit laatste vertaalt zich bijvoorbeeld in gescheiden kampeerplaatsen. Dit zal niet iedereen waarderen, want wanneer je gaat kamperen in Noorwegen, kun je op de meeste campings nog staan waar je wilt.

Toch wil je niet dat een andere kampeerder zijn caravan bijna bij jou onder de luifel neerzet. Daarom zie je steeds meer verharde plaatsen voor campers en caravans met “gras onder de luifel” en speciale plaatsen voor tenten. Dit brengt het voordeel met zich mee dat je een specifieke plaats kunt reserveren. Er is dus overal wat voor te zeggen. Maar één ding is zeker: over het algemeen tref je in Noorwegen goed verzorgde campings aan met mooie kampeerplaatsen voor campers, caravans en tenten:

Daarnaast bieden de meeste campings ook nog eens verschillende type vakantiehuisjes aan, die “hytter” of “rorbuer” worden genoemd.

Wat kost kamperen in Noorwegen ?

Veel mensen denken dat Noorwegen een erg duur land is. En hoewel dat zeker geldt voor een aantal zaken zoals alcohol, geldt dat zeker niet voor kamperen in Noorwegen. Sterker nog, als je in het hoogseizoen in Noorwegen gaat kamperen ben je veel goedkoper uit dan kamperen in Spanje, Kroatië, Italië of Zwitserland.

Wat kost kamperen in Noorwegen, in vergelijking met andere landen. Voor 2 personen in het hoogseizoen inclusief kampeerplaats, caravan, stroom en toeristenbelasting bedraagt de nachtprijs in 2024:

  • Italië € 39,24
  • Kroatië € 38,77
  • Zwitserland € 38,66
  • Oostenrijk € 36,35
  • Spanje € 33,75
  • Slovenië € 32,84
  • Denemarken € 31,88
  • Duitsland € 27,52
  • Noorwegen € 26,89
  • Luxemburg € 26,66
  • Finland € 26,49
  • Zweden € 26,29

(bron: onderzoek Camping.info, gepubliceerd door NKC)

Op onze website hanteren we een richtprijs voor het laagseizoen en een richtprijs voor het hoogseizoen, gebaseerd op 2 volwassenen en een kampeerplaats voor een caravan + auto. Daarnaast geven we aan welke kortingskaarten de camping accepteert. Al deze informatie kunnen we enkel vermelden bij campings die deze informatie aan ons hebben doorgegeven.

Wil je bijvoorbeeld een selectie maken van welke campings korting geven op het vertoon van de ACSI-Card, gebruik dan het filter aan de linkerzijde op deze pagina

Uiteraard heeft de ligging van de camping een grote invloed op de prijs. Ga je kamperen in een grote stad in Noorwegen, of in het zuidoosten (de Sørlandet)? Daar liggen de prijzen beduidend hoger dan op campings in het oosten (Innlandet/Hedmark) en het noorden van Noorwegen.

Wat is de beste tijd om te kamperen in Noorwegen?

Veel campings in Noorwegen zijn het hele jaar door geopend. Ook zijn er een aantal campings die alleen in juni, juli en augustus geopend zijn. Wat is dan de beste tijd om te kamperen in Noorwegen? Om dit te bepalen, houd je rekening met het weer, de prijzen en de drukte.

Kamperen in Noorwegen: het weer

Mijn eigen ervaring is dat het eind mei en in de maand juni veelal mooi weer is in Noorwegen. Dit verschilt natuurlijk wel per gebied en per seizoen. Zo wordt het in juni bijvoorbeeld bijna niet donker, wat ook nog eens invloed heeft op de temperatuur. Daarom reizen kampeerders in Noorwegen vaak op basis van de weersvoorspellingen.

Zo kun je in Bodo met de veerboot richting de Lofoten. Als de weersvoorspellingen voor de Lofoten ineens een stuk beter worden, zul je zien dat het in de haven van Bodo ineens een stuk drukker wordt. Een leuke website waarop je het weer in Noorwegen kunt checken is www.pent.no. Deze zet namelijk 2 “weer-websites” naast elkaar.

Campings in Noorwegen: de prijzen

Hoewel de richtprijzen hierboven te vinden zijn, is er soms een groot verschil in prijzen. Zo zijn deze in het laagseizoen lager dan in het hoogseizoen. De precieze data van het hoogseizoen verschillen per camping, maar over het algemeen is het hoogseizoen vanaf ca. 20 juni tot de 1e week van augustus.

Drukte op de campings in Noorwegen

Wil je gaan kamperen in Noorwegen? Ga dan niet in de maand juli. Dat is namelijk de drukste maand van het jaar in Noorwegen. Niet alleen op de campings, maar ook bij het bezoeken van attractieparken, steden, nationale parken en ferries. Om een selectie te maken van de campings die bijvoorbeeld al in de maand mei geopend zijn, kun je het filter aan de linkerzijde van deze pagina gebruiken:

Is met kinderen kamperen in Noorwegen een goed idee?

Met kinderen kamperen in Noorwegen wordt steeds populairder. Waarom? Omdat zowel ouders als kinderen wel eens wat anders willen. Dit kun je doen door de animatie verruilen voor spectaculaire wandelingen in de prachtige natuur van Noorwegen. Ik zie steeds meer ouders die met hun kinderen de natuur van Noorwegen intrekken, die gletsjertochten maken, gaan kajakken op de fjorden, op zoek gaan naar bijzondere watervallen en samen met een gids op zoek gaan naar elanden, walvissen of muskusossen.

Ook vind je in Noorwegen prachtige stranden. Wil je het water in? Check dan wel even snel de temperatuur hiervan. Te koud? Dan zijn er nog genoeg campings met (verwarmd) zwembad in Noorwegen:

Ook deze kun je zelf filteren aan de linkerzijde op deze pagina:

Van deze selectie kun je zelfs zelf een gratis campinggids samenstellen, door bovenaan de resultaten te kiezen voor:

Kamperen met hond op campings in Noorwegen

Wat is er nu mooier dan samen met je hond(en) erop uit trekken in de mooie Noorse natuur. Maar zijn alle honden hier toegestaan, geldt er een maximum en moet je je hond registreren? En kun je overal met je hond kamperen in Noorwegen? Allereerst: een aantal hondenrassen is in Noorwegen niet toegestaan. Zo zijn bijvoorbeeld de Pitbull terriër en de American Staffordshire terriër verboden. Meer informatie? Check deze website.

Hierbij een aantal belangrijke regels over het kamperen in Noorwegen met een hond:

 • Honden jonger dan 3 maanden mogen Noorwegen niet in.
 • Honden moeten aangemeld worden bij de grens.
 • Het maximum aantal is 5.
 • Honden mogen niet op de voorstoel in de auto.

Daarnaast moet je zorgen voor:

 • Een geregistreerde chip.
 • Een geldig EU-dierenpaspoort.
 • Aanmelding bij de douane.
 • En moet je hond voldoen aan de gezondheidsregels.

Voor overtochten met veerboten, ritjes in de taxi of reizen met openbaar vervoer met de hond , verschillen de regels per maatschappij/bedrijf. Check voor alle info over “honden in Noorwegen” even deze website.

Met de hond kamperen in Noorwegen is in het laag- en hoogseizoen toegestaan op alle campings. Daarom hebben wij het ook niet in het filter opgenomen op onze website. Wel kan er een limiet zijn op het aantal huisdieren, of dat huisdieren niet in alle accommodaties of op alle plekken toegestaan zijn. Check daarom bij aankomst op de camping altijd even de specifieke regels.

Waar ga jij kamperen in Noorwegen

Wat veel mensen niet weten is dat er in Noorwegen maar liefst 1.100 campings zijn; keuze te over dus. Veel van deze campings liggen aan zee, aan een fjord of langs een rivier en zijn groot of juist heel klein met adembenemende uitzichten. Als je gaat kamperen in Noorwegen kan het kiezen van een camping dus een uitdaging zijn. Kies je voor een camping in de natuur met rust en ruimte of juist aan de rand van een grote plaats? Misschien wil je wel naar een specifieke locatie, zoals de Jotunheimen of de Hardangervidda. Hier heb je oneindige wandelmogelijkheden.

Kom je er zelf niet uit, stuur ons dan even een mailtje: info@moltravel.nl, wij geven je graag advies!