• mt-campingsnoorwegen.nl
  • mt-campingsnorway.com
  • mt-campingplatzenorwegen.de
  • mt-campingnorge.no
Lofthus Camping Hardangerfjord
Gjeilo Camping close to Lom
Trollveggen Camping Andalsnes
Fagernes Camping

Kamperen Noorwegen

Kamperen in Noorwegen, is dat zo veel anders als kamperen in de rest van Europa? Check onderstaande info.

Staat Noorwegen op je bucketlist en heb je nu toch echt besloten om te gaan kamperen in Noorwegen? Maar weet je bijvoorbeeld niet wat de beste tijd is om naar Noorwegen af te reizen. En is het echt zo dat overnachten op een camping in Noorwegen zo duur is. Ga je met een hond naar Noorwegen, waar moet je dan aan denken. Is het een goed idee om met de kids op vakantie naar Noorwegen te gaan. Op al deze vragen proberen wij op deze pagina een antwoord te geven.

Mogelijkheden kamperen Noorwegen

De standaard van de campings in Noorwegen is de laatste jaren sterk verbeterd. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat steeds meer mensen gaan kamperen in Noorwegen. Veel kampeerders komen uit Nederland en Duitsland, maar de laatste jaren is er ook een enorme toename van Noren die in eigen land gaan kamperen. Dit vraagt om een hogere kwaliteit van het sanitair, om een grotere diversiteit aan overnachtingsmogelijkheden en een betere structuur op de camping. Dit laatste vertaalt zich bijvoorbeeld in gescheiden kampeerplaatsen. Dit zal niet iedereen waarderen, want in Noorwegen geldt op de meeste campings nog: “ga maar staan waar je wilt”.

Maar je wilt aan de andere kant ook niet dat een andere kampeerder zijn caravan zo’n beetje bij jou onder de luifel neer zet. En dus zie je steeds meer verharde plaatsen voor campers en caravans met “gras onder de luifel” en speciale plaatsen voor tenten. Dit heeft voor de kampeerder in Noorwegen ook weer als voordeel dat je een bepaalde plaats kunt reserveren. Kortom: overal valt wel wat voor te zeggen. Maar 1 ding is zeker: over het algemeen tref je in Noorwegen goed verzorgde campings aan. Met mooie kampeerplaatsen voor campers, caravans en tenten:

en verschillende type vakantiehuisjes, veelal “hytter” of “rorbuer” genoemd.

Wat is de richtprijs voor campings in Noorwegen ?

Veelal wordt er gezegd: “Noorwegen is zo duur”. Dat geldt inderdaad voor een aantal zaken (zoals alcohol), maar NIET voor campings. Sterker nog, als je in het hoogseizoen in Noorwegen gaat kamperen ben je veel goedkoper uit dan kamperen in Spanje, Kroatië, Nederland of Frankrijk.

Om je een idee te geven: voor een gezin met een kind van 10 jaar betaal je in de zomer voor een kampeerplaats met auto en caravan in:

 • Zwitserland € 46 per nacht.
 • Denemarken € 44 per nacht.
 • Spanje € 42 per nacht.
 • Nederland € 40 per nacht.
 • Kroatië € 39 per nacht.
 • Frankrijk € 38 per nacht.
 • Oostenrijk € 37 per nacht.
 • Noorwegen € 33 per nacht.
 • Zweden € 32 per nacht.
 • Duitsland € 30 per nacht.
 • (bron: onderzoek ADAC, gepubliceerd door AD.nl)

Op onze website hanteren we een richtprijs voor het laagseizoen en een richtprijs voor het hoogseizoen, gebaseerd op 2 volwassenen en een kampeerplaats voor een caravan + auto. Deze richtprijs is alleen vermeld bij campings die dit aan ons door hebben gegeven. Daarnaast wordt er op onze website aangegeven welke kortingskaarten de camping accepteert. Ook hier zijn we weer afhankelijk van de informatie welke de campings met ons gedeeld hebben. Wil je een selectie maken van welke campings bijvoorbeeld korting geven op het vertoon van de ACSI-Card, gebruik dan het filter aan de linkerzijde op deze pagina: www.mt-campingsnoorwegen.nl/campings-in-noorwegen:

Uiteraard is de ligging van de camping van grote invloed op de prijs. Zo liggen de prijzen op campings in de grote steden en bijvoorbeeld in het zuidoosten (de Sørlandet) van Noorwegen beduidend hoger dan op campings in het oosten (Innlandet/Hedmark) en het noorden van Noorwegen.

Wat is de beste tijd om te kamperen in Noorwegen ?

Een groot aantal campings in Noorwegen is het gehele jaar geopend. Maar er zijn ook campings welke alleen de maanden juni, juli en augustus geopend zijn. Wat is nu eigenlijk de beste tijd om te kamperen in Noorwegen? Daarbij kun je kijken naar het weer, naar de prijzen en naar de drukte.

Het weer in Noorwegen:

Mijn eigen ervaring is dat het eind mei en in de maand juni veelal mooi weer is in Noorwegen. Dit verschilt natuurlijk per gebied en dus reizen veel kampeerders in Noorwegen “kijkend naar de weersvoorspellingen”. Om je een idee te geven: in Bodo kun je met de veerboot richting de Lofoten. Als de weersvoorspellingen voor de Lofoten ineens een stuk beter worden, zul je zien dat het in de haven van Bodo ineens een stuk drukker wordt. Een leuke website om het weer in Noorwegen te checken is www.pent.no. Deze zet namelijk 2 “weer-websites” naast elkaar. Wat ook meespeelt is, dat het in juni bijna niet donker wordt. Eind augustus is het al weer een stuk eerder donker en dit heeft uiteraard ook weer effect op de temperatuur.

Prijzen voor campings in Noorwegen:

Een overzicht van de prijzen heb ik hierboven al gegeven, maar soms is er een behoorlijk groot verschil en zijn de prijzen voor het laagseizoen veel lager als in het hoogseizoen. Wanneer precies het hoogseizoen begint verschilt per camping, maar veel loopt het hoogseizoen van ca. 20 juni tot de 1e week van augustus.

Drukte op de campings in Noorwegen:

Hier kan ik heel duidelijk in zijn: heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer je op vakantie naar Noorwegen gaat, ga dan niet in de maand juli. Dat is namelijk de drukste maand van het jaar in Noorwegen. Niet alleen op de campings, maar ook bij attracties, bij het bezoeken van steden, in Nationale Parken, bij ferries, etc.

Om een selectie te maken, welke campings bijvoorbeeld al in de maand mei geopend zijn, kun je het filter aan de linkerzijde op deze pagina: www.mt-campingsnoorwegen.nl/campings-in-noorwegen gebruiken:

Kamperen met kinderen op campings in Noorwegen, goed idee ?

Kamperen met kinderen in Noorwegen wordt steeds populairder. Waarom? Omdat zowel ouders als kinderen “wel eens wat anders willen”. De animatie verruilen voor spectaculaire wandelingen in de prachtige natuur van Noorwegen. De disco verruilen voor de aanblik van de maar niet ondergaande zon. En dus zie ik steeds meer ouders die met hun kinderen de prachtige natuur van Noorwegen intrekken, die gletsjertochten gaan maken, gaan kajakken op de fjorden, op zoek gaan naar spectaculaire watervallen, samen met een gids op zoek gaan naar elanden, walvissen of muskusossen, etc.

In Noorwegen vind je prachtige stranden, er is alleen 1 minpuntje: check - voor je het water in springt - even wat de temperatuur is ... Daarnaast zijn er campings met zwembad in Noorwegen:

Ook deze kun je zelf filteren aan de linkerzijde op deze pagina: www.mt-campingsnoorwegen.nl/campings-in-noorwegen:

Van deze selectie kun je zelfs zelf een – gratis – campinggids samenstellen, door bovenaan de resultaten te kiezen voor:

Kamperen met hond op campings in Noorwegen

Wat is er nu mooier dan samen met je hond(en) erop uit trekken in de prachtige natuur van Noorwegen. Maar zijn alle honden toegestaan. Geldt er een maximum. Moet je je hond registreren. Zijn op alle campings in Noorwegen honden toegestaan?

Allereerst: een aantal hondenrassen is in Noorwegen niet toegestaan. Zo zijn bijvoorbeeld de Pitbull terriër en de American Staffordshire terriër verboden. Check voor meer info deze website: https://lostinnorvana.nl/overig/hond-noorwegen.

Een aantal belangrijke regels voordat je gaat kamperen met hond op campings in Noorwegen:

Honden jonger dan 3 maanden mogen Noorwegen niet in.
Honden moeten aangemeld worden bij de grens.
Het maximum aantal is 5.
Honden mogen niet op de voorstoel in de auto.

Daarnaast moet je zorgen voor:

Een geregistreerde chip.
Een geldig EU-dierenpaspoort.
Aanmelding bij de douane.
En moet je voldoen aan de gezondheidsregels.

Voor overtochten met veerboten, honden in taxi’s of openbaar vervoer gelden regels welke per maatschappij/bedrijf kunnen verschillen. Check voor alle info over “honden in Noorwegen” even deze website: https://lostinnorvana.nl/overig/hond-noorwegen.

Kamperen met hond op campings in Noorwegen: dit is zowel in het laag- als in het hoogseizoen toegestaan op alle campings in Noorwegen. Daarom hebben wij het ook niet in het filter opgenomen op onze website. Wel kan er een beperking zijn in het aantal huisdieren. Of dat huisdieren niet in alle accommodaties of op het strand bij de camping welkom zijn. Check daarom bij aankomst op de camping altijd even de specifieke regels van de camping.

Ligging campings in Noorwegen ?

Wat veel mensen niet weten: in Noorwegen zijn er maar liefst 1.100 campings! Keuze te over dus. Veel van deze campings liggen aan zee, aan een fjord of langs een rivier. Groot of juist heel klein. Met adembenemende uitzichten. Je kunt een camping uitkiezen in de prachtige natuur, rust en ruimte of juist aan de rand van een grote plaats. Of je kiest een camping aan de hand van een specifieke wens, zoals bijvoorbeeld een camping vlakbij de Jotunheimen of de Hardangervidda …. met oneindige wandelmogelijkheden. Kom je er zelf niet uit, stuur ons dan even een mailtje: info@moltravel.nl.