• mt-campingsnoorwegen.nl
    • mt-campingsnorway.com
    • mt-campingplatzenorwegen.de
    • mt-campingnorge.no
Kayaking Luster
Urnes Stave Church
Stegastein Viewpoint

De Sognefjord, de koning van de fjorden van Noorwegen

De Sognefjord: Langste - Grootste - Hoogste - Oudste

De langste fjord, de Sognefjord, ligt in het hart van Fjord-Noorwegen en strekt zich uit tot aan de voet van de nationale parken Jotunheimen en Jostedalsbreen. Het Jostedalsbreen National Park herbergt de grootste gletsjer van het vasteland van Europa, waarvan de spectaculaire armen van blauw ijs zich uitstrekken tot in vruchtbare valleien. Het Jotunheimen National Park bevat de hoogste bergen van Noorwegen. De Sognefjellet Scenic Route loopt door het park en is de hoogste bergpas van Noord-Europa. Levendige lokale gemeenschappen bieden echte culturele ervaringen. De staafkerk van Urnes is de oudste van Noorwegen en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Fjord dorpen

De regio Sognefjord bevat meer dan 15 schilderachtige Fjord dorpen. Elk dorp heeft zijn eigen unieke reeks geheimen en specialiteiten. Ze bieden unieke accommodaties, activiteiten, lokaal eten en cultuur. In Vik vind je "Gamalost" -kaas, in Leikanger produceren ze de meest weelderige honing en Flam en Ardal hebben hun eigen brouwerijen. Ervaar een wereld van Noorse cider in Balestrand of bezoek het Vikingdorp in Gudvangen. Sogndal staat bekend om het winterfestival "Fjellsportfestivalen", sneeuwconditie, voetbal en limonade en jamproductie. In Fjaerland kom je dicht bij de gletsjer en kun je een bezoek brengen aan het Noorse Gletsjermuseum, The Norwegian Booktown, Braevasshytta en de Fjaerland Fjord.

Solvorn is een mooi klein dorpje met gezellige straatjes en witte huizen en hier vind je het oudste hotel van Noorwegen, Walaker Hotel. Aurland is een gezellig dorpje en ligt vlakbij de historische Aurlandsdalenvallei, ook wel bekend als de Noorse Grand Canyon. Laerdal is een van de vier bestemmingen in Noorwegen die de status "Duurzame bestemming" hebben bereikt, wat een weerspiegeling is van lokale betrokkenheid en een langetermijnperspectief. In Laerdal vindt u de staafkerk van Borgund en het oude dorp Gamle Laerdalsøyri met zijn 161 monumentale houten gebouwen. Voor meer informatie: www.sognefjord.no

Met de fiets rond de Sognefjord

Enkele van de mooiste fietsroutes in Noorwegen bevinden zich langs de Sognefjord. U kunt de Romantic Road langs de Lustrafjord fietsen, een e-bike huren en de Urnes staafkerk van UNESCO ontdekken, de wereldberoemde Rallarvegen tussen Flam en Myrdal ervaren, of fietsen langs het fjordpad in Sogndal.

Wandelen bij de Sognefjord

De berggebieden rond de binnenste helft van de Sognefjord behoren tot de populairste wandel- en wandelgebieden van Noorwegen. De bekendste zijn het Jotunheimen National Park, gletsjerwandeling op de Jostedalsbreen-gletsjer, de Aurlandsdalen-vallei, de Rallarvegen, Keipen in Balestrand, Utladalen-vallei in Ardal, The Kings Road in Laerdal of Stolsheimen in Vik.

Kajak en RIB

Geniet van een prachtig uitzicht op de fjord, de bergen en de waterval in een stevige opblaasbare boot (RIB) in het gezelschap van een lokale gids. De gids stopt bij verschillende attracties, spot voor dieren in het wild en vertelt je over de fascinerende natuurlijke en culturele geschiedenis van het gebied. FjordSafari Norway in Flam, Balestrand Fjord Adventure:

 

Adventure Tours in Skjolden, Luster Nature Guides in Solvorn en Amazing Fjords nemen je graag mee op reis.

Een kajak glijdt rustig en is een milieuvriendelijke manier om de fjord te verkennen. Voel het frisse water van de Sognefjord en zie de bruinvissen rond de kajak spelen. In het binnenste deel van Jostedalen is er een meer genaamd "Styggevatnet" (de naam betekent "Lelijk water, maar we verzekeren je dat het behoorlijk adembenemend is). Op dit meer kun je met een gids tot aan het gletsjerfront peddelen. een kajaktocht met gids in Balestrand, Flam, Fjaerland, Jostedalen, Marifjora, Sogndal en Ardal.

Attracties

De grootste attractie van de Sognefjord is de enorme verscheidenheid aan landvormen die zich in één en dezelfde regio hebben verzameld - van ruimtelijke fjordenlandschappen en groene heuvels tot smalle fjordarmen, enorme bergketens en spectaculaire blauwe gletsjers. De Flam-spoorweg is uitgeroepen tot de beste treinreis ter wereld:

een gletsjermuseum in Fjaerland en Jostedalen, het openluchtmuseum Heiberg Collections - Sogn Folk Museum, Jostedalsbreen-gletsjer en staafkerken waarvan de staafkerk van Urnes op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat .

Kamperen bij de Sognefjord

In de prachtige omgeving rond de Sognefjord vind je vele idyllische campings waar je je tent kunt opzetten, je caravan kunt parkeren of een gezellige hut kunt huren. De campings zijn een goed startpunt voor activiteiten aan de fjord of in de bergen. Leun achterover en geniet van de natuur en de sfeer.

Campings zuidzijde Sognefjord (van zee richting het binnenland):

Campings noordzijde Sognefjord (van zee richting het binnenland):